Hoofdmenu:
Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Geachte donateurs van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Hoe gaat het met de Hackfortsche windmolen aan het Hoge?
In 2004 kwam er een nieuwe kap op de molen en ook in het afgelopen jaar 2005 is er een ingrijpende reparatie aan de molen verricht. De schoren onder de stelling zijn vernieuwd.
Zelf hebben we in de molen een toilet en een keukentje gemaakt maar er zijn nog tal van andere aandachtspunten.
Zo zijn het kruiwerk én de staart, waarmee de kap van de molen draait en de wieken op de wind worden gezet, dringend aan vervanging toe.
Subsidie, eigen bijdrage en eigen werkzaamheid
Onder het nieuwe subsidiebeleid dat van overheidswege wordt gevoerd, wordt er aan de hand van een rapport van de monumentenwacht een begroting gemaakt van de werkzaamheden die tot 2012 minimaal noodzakelijk zijn. Geschatte reparatiekosten voor de komende 6 jaar €72.000.
Daarvan kan het grootste gedeelte betaald worden met de subsidie, maar een substantieel gedeelte moet worden opgebracht door Vordenaren die er jaarlijks wat voor over hebben om de Hackfortsche molen in een goede staat te houden. Het geschatte bedrag dat wij zelf zullen moeten opbrengen is zo’n € 35.000.
U begrijpt dat we dus heel gelukkig zijn met een trouwe groep van donateurs.
Natuurlijk proberen vrijwilligers zoveel mogelijk kosten te besparen door werkzaamheden zelf uit te voeren en gelukkig zijn er ondernemers in Vorden die de molen een goed hart toedragen
Wat zijn de doelen die we nastreven?
- De technische staat:
We willen de molen weer
piekfijn in orde krijgen en houden.
- Draaien en malen:
Een molen moet vaak draaien.
Er zijn vier molenaars in opleiding
maar we proberen voortdurend
nieuwe personen voor deze leuke
hobby te interesseren. Hoewel het
malen geen doel op zich is (we
hoeven geen productie te maken),
willen we toch zo vaak mogelijk
malen. De molen leeft pas echt als
het geluid van de stenen
weerklinkt. Het meel dat we
malen is bestemd voor biologisch
bedrijf De Vijfsprong.
-Educatie:
We willen de molen een plaats geven als een monument dat waardevol is voor iedereen die geïnteresseerd is in de techniek van een molen én de rol van een windmolen in de vroegere agrarische samenleving.
Het molenspel
Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een molenspel voor kinderen waarbij kleine groepjes kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar aan de hand van een aantal vragen opdrachten uitvoeren in de molen en vragen beantwoorden. Waar komt de wind vandaan? Hoe hijs ik een zware zak omhoog of hoe kan ik het graan fijner malen?
De molen DE HOOP
Zoals u ongetwijfeld hebt gezien, wordt de molen De Hoop op dit moment grondig gerestaureerd.
Het wordt weer een sieraad voor het hele dorp. Bij de oprichting van de Stichting Vordense Molens en de Stichting Vrienden van de Vordense Molens bestond nog het idee dat deze Stichtingen een rol zouden kunnen spelen bij de restauratie van deze molen, maar zoals u hebt kunnen lezen is de familie Van Ark er op eigen kracht in geslaagd om een heel mooi restauratieplan te realiseren en een passende bestemming voor de bijgebouwen te vinden. Wij hebben bewondering voor de vasthoudendheid waarmee zij hun doel hebben nagestreefd en wij hopen dat de molens in goede harmonie de wind uit elkaars zeilen mogen blijven nemen. De molens zijn een rijk bezit voor Vorden. Twee molens in de kern en een windmolen en een watermolen in het buitengebied.
De Stichting Vordense Molens kan zich definitief richten op het beheer van de Hackfortsche windmolen en de Stichting Vrienden van de Vordense Molens, waar u donateur van bent, kan zich bezig houden met de activiteiten op en rond deze molen en het verwerven van fondsen voor de molen.
U zult ondertussen begrepen hebben dat dat al een hele opgave is.
Tot slot: iedere cent die u doneert wordt gebruikt voor het herstel van de molen.
Bij voorbaat dank en met een “wiekende” groet
Harmjan Warringa
Secretaris van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Met dank aan: Bert-Jan Wijs sierbestrating,
installatiebedrijf Wiltink en
schildersbedrijf Boerstoel