100 % Speltbrood
Recept van onze molenaar van de Hackfortsche Windmolen.
Lichtbruin brood van speltbloem en speltmeel. Als vocht is karnemelk gebruikt en als extra smaakmaker wat honing.
INGREDIËNTEN:
- • 350 gram speltmeel
- 500 gram speltbloem
- 365 gram karnemelk, lauwwarm
- 180 gram water, lauwwarm
- 7 gram droge gist
- 5 gram suiker
- 25 gram boter
- 30 ml/2 eetlepels honing
- 16 gram zout
- 2 broodbakblikken van ± 21 cm, ingevet
- zachte of gesmolten roomboter om te bestrijken
WERKWIJZE:
- Los de gist en de suiker op in het water, laat 10 minuten staan.
- meng de karnemelk, boter, honing en het gistmengsel in de kom en roer goed door elkaar.
- Voeg de speltbloem en het zout toe en dan het meel in gedeelten toe. Kneed met de hand in 15 – 20 minuten tot een soepel deeg.
- Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is wat
water.
- Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.
- Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in twee gelijke stukken.
- Druk de lucht eruit (doorslaan) en bol beide stukken deeg licht op.
- Laat het deeg ± 15 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen).
- Druk beide stukken deeg uit tot een rechthoek, even breed als het
broodbakblik.
- Rol vanaf een lange kant stevig op en druk de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.
- Dek af met ingevet folie en laat op kamertemperatuur in ± 1 uur rijzen tot bijna dubbel volume. Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC.
- Bak de broden in ± 35 minuten gaar en bruin. Ze zijn gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt.
- Stort ze op een rooster, bestrijk ze direct met zachte/gesmolten roomboter en laat volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.